Israel måste dra sig tillbaka

På en presskonferens på förmiddagen den 15 juli fick George Bush frågan hur det ökade våldet i Mellanöstern skulle stoppas. Svaret Bush gav började bra – han sade att för att få ett slut på våldet, måste man behandla våldets orsaker. Bush fortsatte dock med att säga att orsaken till våldet i det här fallet var Hizbollahs tillfångatagande av israeliska soldater.Det kan diskuteras om Israels belägring av ett helt land, Libanon, verkligen orsakats helt och hållet av att två israeliska soldater tillfångatagits. Orsakerna till spänningarna måste sökas djupare, nämligen i Israels dåliga vana att stjäla mark från sina grannar. Israel ockuperar fortfarande syriskt territorium (Golanhöjderna) samt visst libanesiskt territorium (Shebaagårdarna). Detta är huvudorsaken till att det inte råder fred mellan å ena sidan Syrien och Libanon och Israel å den andra, precis som ockupationen av Palestina är huvudorsaken till konflikten mellan Israel och palestinierna.Israel ockuperar inte egyptiskt territorium längre, och fick till stånd ett fredsavtal med just Egypten i samband med att israeliska trupper lämnade egyptiskt territorium. Israel ockuperar inte heller jordanskt territorium längre och har också ingått ett fredsavtal med Jordanien.Kanske är det så enkelt: Sluta ockupera andras mark, och det finns alla förutsättningar för fred. Det är i vart fall svårt att föreställa sig fred samtidigt som en ockupation fortgår.Låt oss snabbt återgå till George Bush. Bush uppger sig vilja demokratisera Mellanöstern. Jättebra, tycker vi alla. Men Israel håller just nu på och bombar sönder de två kanske mest lovande arabiska demokratierna, Palestina och Libanon. I Palestinas fall har Israel till och med tillåtits kidnappa flera folkvalda representanter för det palestinska folket. På vilket sätt skall detta främja demokratin i Mellanöstern?

Henrik Carlborg
Vice ordförande
2006-jul-15 @ 20:45:36

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.