Ockupationen är roten till konflikten

Israels ambassadör i Sverige påstod i Aftonbladet nyligen att Hamas och Hizbollahs agerande motiveras av en ondskefull önskan att utplåna Israel. Den slutsatsen dras mot bakgrund av att Israel skulle ha dragit sig tillbaka från Gaza-remsan och södra Libanon, varför det inte skulle finnas någon ockupation att kämpa mot för Hamas och Hizbollah. Det enda motiv som återstår för Hamas och Hizbollahs lömska attacker mot israeliska soldater, skulle då vara att utplåna Israel.

Ingen ockupation av Gaza-remsan och södra Libanon? Israel har avvecklat bosättningarna i Gaza-remsan, men bibehållit kontrollen över allt som kommer in och ut. Israel har inte dragit sig för att stänga av gränserna vid olika tillfällen, med svåra umbäranden som följd. Dessutom bedriver Israel psykisk terror mot befolkningen i Gaza bland annat genom ‘sonic booms’, mitt i natten eller när som helst: marken skakar, fönster spräcks, alla väcks, barn kissar på sig. Israel har också bombat Gaza vid flera tillfällen efter att ockupationen ‘upphörde’, ofta med barn och civila som offer. Och detta var före de senaste veckornas bombningar. Ockupationen av Gaza har aldrig riktigt upphört.

Även om Gaza verkligen hade varit helt fritt efter Israels tillbakadragande av bosättningarna, så kan man inte bortse ifrån att Västbanken och Östra Jerusalem är ockuperade. Befolkningen där är ju palestinsk, precis som i Gaza, och ingår i samma demokratiska politiska system. Det går inte att sluta något slags ‘separatfred’ med palestinierna i Gaza och fortsätta förtrycka palestinierna på Västbanken och i Östra Jerusalem.

Tillfångatagandet av en israelisk soldat, vilket skulle vara orsaken till Israels operationer i Gaza, bottnar ytterst i Israels ockupation av palestinsk mark och dess allt hårdare förtryck av befolkningen.

Israel ockuperar också visst libanesiskt territorium, Shebaagårdarna. Ännu viktigare är att Israel ockuperar de syriska Golan-höjderna. Att det inte kan bli fred med Syrien under de omständigheterna är inte konstigt. Det är inte heller överraskande att Syrien på olika sätt försöker bekämpa Israel, till exempel genom Hizbollah. Även vad gäller den norra fronten bottnar konflikten i Israels pågående markstölder.

Käre israelambassadör: Sluta ockupera andras mark! I annat fall kommer det aldrig att bli fred!

Henrik Carlborg
Vice ordf. PGS
2006-jul-21 @ 11:41:39

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.