Visst är det så..

att Israel har en rätt att försvara sig enligt artikel 51 i FN-stadgan. Den rätten har förstås också Libanon, även om de inte utövar den rättigheten med samma, låt oss säga entusiasm, som Israel gör. Artikel 51 ger också stater rätten till kollektivt självförsvar. Det är en rätt som t.ex. Syrien kanske skulle vilja använda som förevändning att lägga sig i händelseutvecklingen, vilket skulle leda till en våldsam upptrappning.

Men låt oss först fråga oss vad det är Israel påstår sig försvara sig emot. Två israeliska soldater (ett militärt mål) tillfångatogs. Var skedde detta? Det torde vara mycket svårt att ta sig in i Israel från Libanon, med tanke på hur välbevakad den gränsen är. Att sedan ta sig ut igen, med två tillfångatagna soldater i bagaget och deras ilskna kolleger hack i häl, det måste vara oerhört svårt. Kanske var det inte så det gick till. Det finns uppgifter om att de två israeliska soldaterna befann sig en bra bit in på libanesiskt territorium när de tillfångatogs. Jag låter det vara osagt om det var så, men det framstår som mer sannolikt än att Hizbollah skulle ha utfört tillfångatagandet inne i Israel. Jag låter det också vara osagt om det var en bra idé av Hizbollah att tillfångata soldaterna, men vill markera att det är av oerhört betydelse var någonstans det skedde. Israeliska soldater har absolut inget att göra på libanesiskt territorium. Israel skulle knappast kunna åberopa självförsvar om soldaterna faktiskt befann sig en bra bit in i Libanon.

Henrik Carlborg
Vice ordf. PGS
2006-jul-23 @ 15:03:12

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.