Ställ krigsförbrytare inför rätta

Bombningen av FN-posteringen i södra Libanon var avsiktlig, enligt svenska militära bedömare som uttalat sig i DN och SvD nyligen. De kunde också berätta om åratal av hot och trakasserier från israelisk sida mot FN:s personal. Denna aggressiva inställning från den israeliska militären och dessa hot och trakasserier har nu alltså kulminerat i att fyra FN-observatörer avsiktligt dödats. De fyra kom från Finland, Österrike, Kanada och Kina.

Om Israel så kallblodigt kan bomba en FN-postering, så är det inte överraskande att de lika kallblodigt kan bomba libanesiska och palestinska civila. Grovt rasistiska uppfattningar om araber är nämligen väl spridda bland judiska israeler. Detta enligt en undersökning som det israeliska Centret mot rasism publicerade i våras, vars resultat publicerads i DN den 26 mars och som kommenterades av Jan Guillou i Aftonbladet den 2 april. Det är inte konstigt att lokala israeliska militära befälhavare, med en sådan tankevärld, får för sig att döda såväl FN-personal som civila araber.

Bomningen av FN-posteringen är en krigsförbrytelse. Den lokale befälhavaren, vars namn borde gå att få fram, borde ställas inför rätta. Kanske i Finland eller något annat land vars medborgare han mördat? Han borde i vart fall själv föredra Finland framför Kina.

Helst borde naturligtvis alla krigsförbrytare ställas inför rätta, från båda sidor i konflikten. De israeliska militärer, som massakrerat libanesiska civila nu senast i Qana, går nog dessvärre säkra. Måtte inte detta bero på att även Europa och USA hyser samma rasistiska åsikter om araber som är så spridda i Israel.

Henrik Carlborg
Vice ordf. PGS
2006-jul-30 @ 09:48:20

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.