Häv ockupationen av all arabisk mark

För en tid sedan påpekades att det är Israels ockupation och stöld av grannarnas land som är roten till konflikterna i regionen, inklusive det nu pågående vansinnet. Det påpekades att Israel inte har fred med Syrien, Libanon och palestinierna av just den anledningen att syrisk, libanesisk och palestinsk mark fortfarande ockuperas av Israel. Det noterades vidare att Israel har fred och diplomatiska förbindelser med Egypten och Jordanien, två arabländer vars territorium Israel sedan länge slutat ockupera.

PGS är givetvis inte ensamt om den analysen. I den israeliska tidningen Haaretz den 6/8 skriver Gideon Levy en artikel under rubriken ”The Real Estate War” (”fastighetskriget” eller ”kriget om marken”).

Artikeln inleds så här:

”This miserable war in Lebanon, which is just getting more and more complicated for no reason at all, was born in Israel’s greed for land. Not that Israel is fighting this time to conquer more land, not at all, but ending the occupation could have prevented this unnecessary war. If Israel had returned the Golan Heights and signed a peace treaty with Syria in a timely fashion, presumably this war would not have broken out.”

Levy noterar att om ockupationen av Västbanken och Gaza hävs, så finns förutsättningar för fred:

”For years, Israel has waged war against the Palestinians with the main motive of insistence on keeping the occupied territories. If not for the settlement enterprise, Israel would have long since retreated from the occupied territories and the struggle’s engine would have been significant neutralized.”

Vad gäller tillbakadragandet från egyptiskt territorium kallar Levy detta för ”the move that has guaranteed Israel’s security for years far more than any war”.

Läs hela artikeln på http://www.haaretz.com/hasen/spages/746698.html.

Henrik Carlborg
Vice ordförande, PGS.
2006-aug-09 @ 10:52:58

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.