Miljöresa, dag 3

Dag 3

Var för trött för att skriva.. men här är några rader om vad som hände under onsdagen.

 

På onsdagen besökte vi Bir Zeit universitetets center för miljö och hälsa och lärde oss än mer om ockupationens påverkan på miljön. Dr Sansour, liksom många andra vi träffat, berättade om den frustration de känner över att flera projekt som är nödvändiga för miljön är frusna på grund av att de inte får tillstånd av Israel. De palestinska områdena är indelade i tre zoner, A – B och C, en kvarleva från Osloavtalet, det enda från den överenskommelsen som Israel bryr sig om. Area A var tänkt att Palestinska myndigheten skulle ha kontroll över, B palestinsk administration med israeliskt ansvar över säkerheten och C som är totalt kontrollerat av Israel, ofta militära områden. Om man skall upprätta en sopstation vill man ju helst inte göra det i ett bebyggt område som en stad eller by, utan lite utanför. Problemet är att den mark som är lämplig för den typen av projekt ligger oftast i area C, varför alla projekt nekas tillstånd.

De berättade också om andra projekt som förstörts av bosättare, ett senast i december. Det var i en by nära Ramallah där man planerat vindruvor i samarbete med munkar i ett kloster som hjälpt till att välja ut de bästa plantorna och det fanns vinproducenter som lovat köpa druvorna. Projektet skulle försörja 25 familjer i byn. När vinrankorna blivit stora nog, hade de byggt ställningar för dem och alla var väldigt nöjda. Tills en dag då bosättare kom och förstörde allt totalt.. De producerar själva vin och vill väl inte ha någon konkurens. Ingen har haft kraft att starta projektet igen.

På eftermiddagen hade vi ett möte med det som var spillrorna av ett miljöministerium. Nu var de inte något officiellt ministerium, men jobbade på så gott de kunde med sitt arbete – till exempel att inspektera miljöfarliga besprutningsmedel. Det var sorgligt att se hur lite resurser de har, gamla datorer, ett iskallt kontor och elektricitet som kom och gick under mötet. Bojkotten av Hamasregeringen håller på att skapa ett samhälle där NGOs har mer resurser och möjligheter än landets regering och departement. Eller, ja så är det väl redan. Och det är ju en medveten strategi från EU och USA, man har ju sagt att det ekonomiska stödet till Palestina skall fortsätta, men att det inte får nå Hamasregeringen. Så nu ger man istället bara pengar till NGOs och till presidenten.

Efter mötena var vi i Ramallah och åt en härlig middag och strosade runt lite innan vi tog oss till checkpointen i Qalandia och vidare till Jerusalem Hotell där vi bor.

Anna Wester

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.