Dags för nya insikter

I dagarna besöker utrikesminister Carl Bildt Mellanöstern. Det är oerhört viktigt att han finns på plats, pratar med företrädare för båda parter och får en chans att återigen bekanta sig med realiterna i konflikten.

PGS hoppas att besöket även leder till nya insikter, och därmed en revidering av utrikesdeklarationen där det finns brister. I utrikesdeklarationen förklaras att Israel har uttryckt en principiell vilja till tillbakadragande från ockuperade områden samt välkomnas att Israel fullt ut har anslutit sig till strävan att bygga en palestinsk stat. På plats kommer Carl Bildt att kunna konstatera att detta är rent önsketänkande utan någon som helst beröring med verkligheten.

Det fortsatta israeliska murbygget långt in på ockuperat område och den fortsatta utvidgningen av bosättningarna är knappast en del av en israelisk strävan att bygga en palestinsk stat . Något tecken på något förestående israeliskt tilllbakadragande ser vi inte. Det är fullkomligt orimligt att tro att ockupation, mur och bosättningar är något som bara ”råkar” hända, trots att Israel egentligen skulle vilja låta bli. Som om Israel är ett offer för någon utomstående, ondsint kraft, som tvingar Israel att stjäla mark från palestinierna, fastän Israel bara vill avveckla bosättningarna, dra sig tillbaka och hjälpa palestinierna att bygga upp en egen stat.

Sanningen är givetvis den att mur och bosättningar byggs med ett syfte, nämligen territoriell utvidgning. Detta ligger i linje med expansionistiska formuleringar i flera israeliska partiers program. Någon palestinsk stat vill Israel inte ha, oavsett vad Israel må säga för att lugna godtrogna europeiska och amerikanska utrikesministrar.

Det är naturligtvis bra att Carl Bildt träffar palestinska ministrar. Sverige borde dock följa Norges exempel och låta Carl Bildt träffa någon från Hamas. Hur skall en förhandlingslösning kunna nås om ena sidans demokratiskt valda företrädare inte får träffa andra länders representanter?

Henrik Carlborg
Vice ordf. PGS

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.