Rapport från en militärdomstol, blogg 1

Birgitta Elfström och Arne Malmgren är båda jurister och har vid flera tillfällen varit observatörer vid israeliska militärdomstolar på Västbanken. De är också aktiva i Palestinagruppen i Varberg.

Nu är de på Västbanken igen och kommer att berätta om sina upplevelser här på PGS blogg. Här är deras första brev:

Vi är åter på Västbanken som rättegångsobservatörer i israeliska militärdomstolar. Denna gång är vi delvis sponsrade av Palestinagrupperna i Sverige och delvis av Defence for Children International – Palestine i Ramallah. Lördagen den 25 mars var vi i Ofar militärdomstol och följde bland annat rättegången mot palestiniern Ghassan, 17 år från Abu Dis i Östra Jerusalem. Han var anklagad for att ha kastat sten mot en israelisk militärjeep.

Ghassan greps den 16 januari 2007 och har sedan dess varit fängslad. Ghassan fördes in i rättegångssalen som är en stor plåtbarack. Han var iklädd mörkbrun overall (typ Guantanamooverall) och var försedd med fot-och handfängsel. Handfängslet togs av när han satte sig ner på de anklagades bänk. Ghassan log mot sin far och nickade mot oss. Rätten bestod av domare, åklagare, sekreterare och tolk. Alla var iklädda israeliska militäruniformer. Tre uniformerade vakter var också närvarande. Vi konstaterade att det inte skett någon större förändring av rättegångsproceduren sedan förra gången vi var dar. Soldater gick ut och in. Alla pratade i munnen på varandra.  

Militäråklagaren och Ghassans advokat Ayad hade innan rättegången kommit överens om att föreslå for domaren fyra månaders fängelse. Advokaten pläderade att det bästa for Ghassan var att snabbt kunna återvända till skolan och till ett normalt liv. Domaren yttrade att det var ett allvarligt brott att kasta sten, eftersom det kunde skada eller döda någon. Ghassan dömdes till fyra månaders fängelse och 1000 shekel i böter samt två års villkorlig dom. Straffet blev inte högre eftersom domaren tog hänsyn till att Ghassan inte tidigare var straffad. 

Ghassans far Talal berättade att sonen greps klockan ett på natten i bostaden av israelisk militär och fördes till ett förhörscenter. Han har kunnat besöka sin son en gång i månaden och då pratat med sonen genom två stängsel med 20 cm mellanrum. Ghassan berättade att han blivit bunden vid en påle under åtta timmar och förbjöds sedan att sova. For att slippa mer tortyr medgav Ghassan för förhörsledaren att han kastat sten, trots att han var oskyldig.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.