Rapport från en checkpoint, blogg 2

kalandialiten1_1174932750.jpg

 

Vägen från Jerusalem till Ramallah kantas av den 8 meter höga muren som snart omger hela Västbanken. Vid Kalandia checkpoint kontrolleras vi inte på vägen in till Ramallah, men på återvägen till Jerusalem kontrolleras vi mycket noga. Då får vi stå i kö for att passera säkerhetskontrollen som är som en stor och lång boskapsfålla med stora gallergrindar. Väskor och allt annat måste läggas på bandet till en röntgenapparat. Alla måste därefter passera igenom en säkerhetsbåge som ger utslag om man har något metallföremål på sig. Två palestinska kvinnor före oss i kön får backa två gånger genom sakerhetsbågen med händerna uppsträckta over huvudet innan de får passera. Vi går igenom utan problem. Därefter måste vi visa våra pass for den israeliska militären som sitter i en bur av betong och pansarglas. De talar till oss genom högtalare och ber oss lämna våra pass genom en smal springa som knappt är sa stor att passen går igenom. Passen synas noga och därefter får vi passera.

Kalandia checkpoint ar en av de drygt 500 vägspärrar som finns på Västbanken. Förra veckan öppnade informationsminister Mustafa Barghouti en fotoutställning som hängdes upp på säkerhetsstängslet vid Kalandia checkpoint. Efter några timmar beordrade israeliska militären att utställningen skulle tas bort.

Samma vecka anordnade YMCA en cykeldemonstration som var tänkt att gå från Ramallah till Jeriko. Det var 400 israeler, palestinier och andra internationella deltagare. Demonstrationen var menad som en fredlig demonstration mot ockupationen och särskilt mot den israeliska arméns alla checkpoints. Demonstrationen stoppades av den israeliska armén vid Kalandia checkpoint.

Mellan september 2000-2005 har 129 patienter dött som en följd av att de stoppats vid en checkpoint på vag till sjukhus. 67 kvinnor har fött barn vid någon checkpoint eller vid annan vägspärr, 5 kvinnor har då dött, 29 nyfödda barn har dött vid checkpoints.(las DCI:s rapport ?Sustained Occupation, Suspended Dreams, www.dci-pal.org)

Birgitta Elfström och Arne Malmgren 2007-mar-26 @ 20:18

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.