Rapport från den israeliska militärdomstolen i Salem, blogg 4

salem_1175103212.jpg

Det enda tillfället att närmare observera hur det juridiska systemet fungerar i israeliska militärdomstolar är att försöka närvara då en misstänkt ställs inför militärdomaren. Vad som sker under förhör och under ”plea bargain” är omöjligt att få närmare inblick i. Enligt statistik från den israeliska människorättsorganisationen B?Tselem var 9075 palestinier fängslade i Israel som ”security prisoners” i november 2006. Av dessa var 350 barn. Läs mera på www.btselem.org

Vi har följt rättegångar vid den israeliska militärdomstolen i Salem.15 unga palestinska män, stod anklagade för bl.a. samröre med Islamic Jihad, stenkastning och for att ha startat ett uppror. Samtliga hade gripits vid den israeliska militärens senaste raid i Nablus. De fördes in i rättegångssalen, baracken iförda fot- och handfängsel. Några var iklädda bruna fängelsekläder, andra civila kläder. Militärdomaren ropade upp deras namn och kort därefter beslutade domaren på åklagarens begäran att uppskjuta förhandlingen då ytterligare tid krävdes for utredning. Under förhandlingen sprang beväpnade soldater ut och in i rättssalen vilket var mycket störande. Vår tolk som viskade till oss blev tillsagd att vara tyst.

Rättegången fördes på hebreiska och översattes ytterst sporadiskt till arabiska. Hela rättegångsproceduren kan liknas vid en dalig komedi eller en fars. ”It  is a game or a souk, they are playing with the Palestinians” sade en israelisk observatör från organisationen Machsom Watch. Läs deras rapporter på www.machsomwatch.org och våra tidigare rättegångsrapporter på www.icj-sweden.org 

Birgitta Elfström och Arne Malmgren

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.