Blogg 7

Abdel Aziz El Dik, 17 år, från Abu Dis i östra Jerusalem, greps den 18 januari 2007, misstänkt för att ha kastat sten och molotowcoctails mot israelisk militärjeep och for att tillhora Al Fatah. Han fördes in i rättegångssalen iklädd bruna fångkläder och med fotfängsel. Åklagaren yrkade på 18 månaders fängelse och 2500 shekel i böter. 

Domaren frågade Abdel om han förstått att åklagaren och advokaten genom s.k. plea bargain kommit överens om att godta detta straff. Domaren sa ”jag kan döma till lindrigare men jag kan också döma till hårdare straff”. Abdels far som satt i rättegångssalen sa till sin son ”lyssna till din advokat”.

Domaren dömde Abdel for att vara medlem i Fatah och för att ha kastat en molotowcoctail till 18 månaders fängelse och 2500 shekel i böter. Advokaten sa till oss efter domen att det var ett lindrigt straff som Abdel fått eftersom ingen hade kommit till skada. Det skulle kunna ha blivit 5 års fängelse om skada uppkommit. Abdels far och mor grät då domen avkunnades. Han sa till oss att det är konstigt att man kan dömas for att tillhöra Fatah som sitter i den palestinska regeringen. Vi kan inte finna att den israeliska militärdomstolen tar hänsyn till Barnkonventionen och inte heller till andra internationella konventioner. Birgitta Elfström och Arne Malmgren

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.