Rapport från Ofer militärdomstol, blogg 6

Den palestinska flickan Ayat 16 år från Nuba nära Hebron greps den 21 januari 2007 av israelisk militär vid säkerhetskontrollen på väg in till Abraham-moskén i Hebron. Det visade sig att hon hade en kniv i sin skolväska. Under förhör har hon berättat att hon planerade att döda en israelisk soldat vid moskén. Hon fördes in i rättegångssalen med fotfängsel och handbojor. Hon är en tunn liten flicka. Hon var iklädd jeans och brun fångjacka med schal som täckte håret. Hon såg mörk och bestämd ut i ansiktet men när hon såg sin mor och far i rättegångssalen sken hon upp.

Hon har tidigare för DCI:s advokat berättat att hon tog en kniv från hemmet och planerade att döda en soldat pga. att hennes farbror tidigare dödats av israelisk militär. Om hon förstått att säkerhetskontrollen skulle avslöja henne med kniv hade hon gått till angrepp mot en soldat innan kontrollen.  Åklagaren krävde 38 månaders fängelse. Advokaten krävde att flickan skall genomgå läkarundersökning. Domaren gick med på advokatens begäran och rättegången sköts därför upp. Delar av rättegången filmades av ett engelskt TV-team. Vi talade med föräldrarna som berättade att dottern har varit mycket duktig i skolan och har alltid varit hemma tillsammans med familjen.  

Hon har vad föräldrarna vet aldrig utsatts for trakasserier från israeliska soldater. Ingen av hennes åtta syskon har varit föremål for ingripanden från ockupationsmakten. Vi kommer att följa upp fallet. Vi talade med en israelisk judisk advokat som uttryckte stor skamsenhet over hur den juridiska processen ar i israeliska militärdomstolar. Han sa ?Det vore bättre att ta en bomb från Iran och detonera den i dessa militärdomstolar. Det ar en skamlig process som pågar och ingen förbättring sker”. 

Birgitta Elfström och Arne Malmgren

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.