Ockupationen och muren, blogg 9

muren_1175369470.jpg

 Birgitta Elfström vid Muren i Abu Diis Foto: Arne Malmgren

ICJ- The International Court of Justice har bland annat uttalat att muren är olaglig och måste bort. Det är över fem år sedan Israel började bygga den åtta meter höga muren som snart snirklar sig runt hela Västbanken.

Palestinska barn berättar för oss hur MUREN hindrar dem att komma till skolan, att besöka släktingar, att få tillgång till hälsovård och att föräldrar inte får bruka sin jordbruksmark. Det ar beklämmande, rent fruktansvärt och frustrerande att se hur MUREN skiljer palestinska familjer åt så som är fallet i Östra Jerusalem. Det som tidigare var en sjudande mötes- och handelsplats är nu tomma och igenstängda lokaler. I Abu Dis i Östra Jerusalem finns ingen palestinsk myndighet och inga palestinska poliser. Där finns ockupationsmaktens militär som ofta gör raider in i området och griper så väl vuxna som barn mitt i natten. 

Sammanhållningen bland palestinierna i detta område är mycket stor. De arbetar tillsammans över de politiska gränserna, sätter upp lokala kommittéer for att lösa de många problem som ockupationen för med sig. Över 65 % är arbetslösa. Tidigare fick de tillåtelse att arbeta i Östra Jerusalem och i Israel.  

Varför kräver inte Sveriges regering att Israel skall upphöra med ockupationen, de illegala bosättningarna och MUREN – och att Israel tills detta sker, måste följa internationella lagar.  

Läs mer om förhållandena i Abu Dis på www.camdenabudis.org.

Birgitta Elfström och Arne Malmgren

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.