Ungdomar från Abu Dis är politiska fångar, blogg 10

Om vi hade tillåtits att besöka pojkskolan i Abu Dis hade vi med egna ögon sett att flera skolsalar saknar många elever. För ett par dagar sedan bestämde det palestinska utbildningsministeriet att ingen utan särskilt tillstånd får besöka skolan för att inte störa de förhandlingar som pågar på hög politisk nivå. 

Det var den 14 februari 2007 som israeliska soldater i full stridsmundering stormade pojkskolan i Abu Dis. Soldaterna beskyllde elever för att ha kastat sten mot militärjeepar som patrullerade på gatan utanför skolan. Flera elever försökte att gömma sig under skolbänkarna. Tre soldater stormade in i ett av klassrummen och började slå elever och även lärare som försökte skydda sina elever. Sex ungdomar misshandlades så allvarligt att de fick uppsöka hälsokliniken i Abu Dis. Föräldrar kom springande till skolan där det rådde mer eller mindre panik. Israeliska militären grep 30 elever mellan 15-17 ar gamla. Flera av dem sitter i s.k. administrativt förvar utan rättegång. Flera av de gripna skulle inom kort ha avslutat sina studier. För en vecka sedan greps 23 ungdomar mellan 15-17 år gamla i Abu Dis.

Varför händer detta i Abu Dis?  En orsak är att ockupationen tar ifrån dem deras mänskliga rättigheter. Den israeliska militären har stark kontroll i området. Muren slingrar sig runt Abu Dis och gör att palestinier inte har någon rörelsefrihet. De bor som i ett fangelse-ghetto-bantustan. Bosättningar breder ut sig på kullarna omkring Abu Dis. 

Läs mer om politiska fångar på
www.addameer.orgwww.mandela-palestine.orgwww.dci-pal.org 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.