Al Quds universitet, blogg 12

Universitetet ligger i Abu Dis i Östra Jerusalem. Dit kommer palestinska studenter från både Västbanken och Gaza. I dag är 10.000 studenter inskrivna, varav drygt 50% kvinnor. På universitetet pågår en utställning som i huvudsak är anordnad av studenter tillhörande PFLP. Utställningen visar hantverk från palestinska fångar. Vi lyssnar när guiden berättar om fången Anjed Abu Reis som 17 är gammal och avtjänar två år i israeliskt fängelse för att han är medlem i en politisk organisation.

Guiden visar foto på en annan ung palestinier som avtjänar fyra års fängelse i Israel for att han inom universitetets lokaler var ledare for en politisk organisation. Ett annat foto visar Raaed Mosa Nassad som fängslades första gången då han var tretton år. När han var femton år dömdes han till fem års fängelse och den 26 april 2002 sköts han ihjäl av israelisk militär. Vi tittar också på karikatyrteckningar av palestiniern Nadji Alaa Ali som sköts till döds i London 1985.

Han vägrade att vara tyst om de kränkningar som palestinier utsatts för, vilket han berattade om genom sina karikatyrteckningar. Många känner till figuren Hanthala som forekommer pa manga av hans teckningar. Det är han själv som ar Hanthala som symboliserar att han inte vill bli vuxen förran han fått rätten att återvända till Palestina.

Guiden berättar att ockupationsmakten Israel kräver att universitetet byter namn och logotype for att examensbevisen skall ge palestinierna möjlighet till arbete i Israel.

Vilken framtid går dessa 10.000 studenter till mötes?

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.