Betlehem- långt ifrån en fridfull stad, blogg 13

Muren slingrar sig runt knutarna på Betlehem och bosättningarna breder ut sig på de palestinska kullarna runt stan. För att komma in till staden måste vi gå igenom den israeliska militärkontrollen invid muren. På andra sidan muren står palestinska taxibilar och väntar på de få taxikunder som kommer. Många turister anländer till Betlehem, men numera bara for en kort stund. De kommer i israeliska turistbussar och bussas snabbt tillbaka till Israel. 

En socialarbetare i en av de palestinska barnrättsorganisationerna berättade för oss att den israeliska militären sköt sönder ett helt hem för en palestinsk storfamilj för två dagar sedan i Betlehem. De sökte mannen i familjen som inte var hemma. Frun öppnade entrédörren och bad dem komma in. ”Vi går in vart vi vill”, sa en av soldaterna. De gick in i huset och började genast att skjuta med skarpa vapen på garderobsdörrar, kylskåpsdörrar och på tvättmaskinen. Hela hemmet förstördes.

En av soldaterna bussade en hund på frun i huset som fick svara skador på båda armarna. En soldat tog tag i armen på den sexåriga dottern i familjen och började förhöra henne om var hennes far fanns. Familjen har många barn. Alla blev vettskrämda. Nu bor de hos bekanta. De är rädda for att den israeliska militären skall komma tillbaka till dem. Socialarbetaren vädjar till omvärlden att hjälpa de många traumatiserade palestinska barn som nu finns i Palestina.

Birgitta Elfström och Arne Malmgren

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.