PGS på invigning av kvinnocenter i Abu Diis

kvinnocenter_juni_07_1181808524.jpginvignig_abu_dis_1181808589.jpg

Foto: Yvonne Fredriksson 

Trots den stora ekonomiska misären som Abu-Disborna lever under, invigdes i går ett kvinnocenter med syftet att kvinnor skall ha ett ställe som de kan vända sig till, umgås med varandra och bland annat lära sig att sy. Det hade samlats ett trettiotal personer för att inviga centret och PGS var så klart på plats tillsammans med representanter från SIDA. PGS har varit med från början och stött projektet med ca 50 000 kr från Palestinainsamlingen. 

Kvinnocentret har redan 21 medlemmar och alla är mycket entusiastiska och glada över att de har fått ett ställe dit de kan gå för att umgås med sina vänner. Det är särskilt svårt för kvinnor i Abu-Dis att hitta ett ställe där de kan umgås, så detta projekt är mycket viktigt. De 21 medlemmarna undervisas av en kvinna som har studerat till sömmerska och hon är väldigt stolt över att få dela med sig av sina kunskaper. Hon ser mycket optimistiskt på projektet och är övertygad om att antalet medlemmar kommer att växa. Det enda problem hon nämner är att få tag på användbart tyg som de kan andvända i kvinnocentret, därför har de hittills använt sig utav tyg som de olika kvinnorna har haft hemma och sådant de har hittat hos de olika familjerna som är medlemmar i kvinnocentret. 

Abu Dis är en by utanför Jerusalem i Palestina på den av Israel ockuperade Västbanken. Befolkningen är omringad av muren som är ca åtta meter hög och ett par kilometer lång och den bevakas hela tiden av israeliska soldater. Alla angränsande vägar spärras av genom checkpoints av israeliska styrkor. Den svåra situation som människorna i Abu-Dis lever i har lett till en mycket hög arbetslöshet eftersom många av dess invånare tidigare jobbade i Jerusalem. Den konstanta militära bevakningen som israeliska militären står för, gör att det helt enkelt är mycket svårt för Abu-Disborna att röra sig. Många av kvinnorna i kvinnocentret berättade att det även kan vara svårt att ta sig in i Ramallah ibland.  Trots denna misär som Abu-Disborna lever under, kunde de i alla fall denna kväll se att det fanns många människor som står bakom dem och stödjer dem, vilket ger hopp, glädje och en enorm tacksamhet. 

Jasmin Daoudi

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.