Besök i Hebron

hebron-per.jpg
Foto: Per Gustin

Två dagar  har gått sedan vår ankomst till Israel-Västbanken. Upplevelser och starka känslor avlöser varandra på vår resa genom ett av världens mest konfliktladddade områden. Förtvivlan varvas med rädsla. glädje och sorg. 

 Idag besökte vi staden Hebron som ligger 36 km söder om Jerusalem. Staden ligger på Västbanken och har anor fran flera tusen ar fore Kristus. I den centrala moskén ligger Abraham begravd liksom hans två söner Jakob och Isak. Moskén omges av en pittoresk gammal stad med laga hus byggda i vit sten med turkosfärgade balkonger och fönsterluckor. Gatorna ar smala och slingriga och leder in i valv under byggnaderna dar det inryms basarer.  

Hebron, eller Al Khalil som staden heter på arabiska, skulle kunna vara en idyll, men Hebron ar idag en av de farligaste städerna på Västbanken. Sedan 1979 har bosättare flyttat in i delar av Gamla stan. Det bor idag flera hundra bosättare här som är de mest aggressiva på hela Västbanken. De kastar stenar, ibland skjuter och till och med dödar sina palestinska grannar. Vi vandrar på Martyrernas gata i centrala Gamla staden. En gata med marknad och full av liv. Mitt på denna gata ligger helt plötsligt en israelisk militärkontroll. Här måste vi visa pass och gå genom en metalldetektor. På andra sidan av kontrollen möter oss en helt annan värld. Det är som att komma till en död stad. Det går en rysning genom hela kroppen. Trots att staden fortsätter att vara lika pittoresk och vacker på denna sida finns här inget liv. Fönsterna och balkongerna är stängda och täckta av galler. De tidigare butikerna på gatuplanet ar igenbommade, Davidstjärnor är sprayade på varje dörr på denna sida av gatan. Ibland ser vi grupper av bosättarman med sina traditionella långa skägg, kippor och stora Kalashnikovs, vandra pa gatan. Inga palestinier vågar sig ut på denna gata. De som har ingångar från denna gata måste lämna sina hus genom att gå upp på taket och ta sig till ett annat hus. Här och var sitter det unga grönkladda Israeliska soldater försedda med vapen som nästan är större än deras egna kroppsbyggnad. Tystnaden gör atmosfären tung. 

Vi lyssnar på historier om hur en av de mest aggressiva bosättarkvinnorna stoppat upp en stor sten i munnen på Hashims systerson och mosat hans tänder med stenen, eller hur han hindrats från att plocka sina oliver trots utfärdat tillstånd från israeliska domstolen. Hashim har flera gånger hotats för att få honom att lämna sitt hus då det ligger precis bredvid en bosättning i centrala staden. For några dagar sedan stod det en bosättarkvinna utanför hans fönster med flera av sina barn. Hon hade tittat in genom fönstret och sagt att nästa gång kommer jag tillbaka med mannen, vi kommer att döda dig och dina barn och våldta din fru. For bosattarna ar detta deras religiosa rätt att leva här. Vissa tror att alla deras synder kommar förlåtas om de dödar en ”arab”.  Det trodde Gynekologen Dr Goldstein som 1994 tog sig in i Abrahammosken och sköt ihjäl 29 och skadade ett hundratal palestinier som samlats for morgonbön. Idag hyllas han som martyr vid sin gravsten som ligger på en av bosättningarna. Med bosättarna har det följt ett militärläger och israeliska soldater. Deras uppgift ar att enbart skydda bosättarna. Detta betyder att de inte ingriper trots att palestinska barn skadas framfor deras ögon, det betyder också att de står med när de palestinska husen attackeras och plundras av bosättarna. Något som strider mot Genèvekonventionen, då ockupationsmakten har ett ansvar att även skydda den ockuperade befolkningen.  

Men det finns ett litet hopp. Vi träffar representanter från den Israeliska gruppen Breaking the Silence som samlar på vittnesmål från israeliska soldater i Hebron. Vi träffar ISM, international solidarity movment, som sitter på martyrernas gata for att utgöra vittnen for aggressionen. Vara guider ar från Ekumeniska följeslagarprogrammet SEAPPIVarje dag följer de barnen som har sin skolväg på Martyrernas gata.  Hur länge ska detta få fortsätta. Var ar rättssäkerheten?

Pa gatan står en turistbuss som fört hit framtida bosättare for att visa området som en mäklare visar sina hus. Kanske någon av besökarna nappar och flyttar hit. 

Sahar Nejat

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.