Resa till Golanhöjderna 30 \ 06 2007

golanh.jpg
Israelisk militärpostering närmast i bild. Högst uppe på kullen, syns
en syrisk militärpostering.
Foto: Kim S. Aguayo

mines.jpg                                                                   
Minerad mark i den av israel ockuperade drusiska byn Majdal Shams.
Foto: Kim S. Aguayo

Vi började färden mot Golanhöjderna med att resa från Jerusalem vid nio på morgonen. Vi åkte tillsammans med några från svenska konsulatet och Bilda. Bilda är ett svenskt studieförbund som bl.a. arbetar med kristna i Mellanöstern. Bilda ansvarade för resan och hade lagt upp programmet för oss.   

Resan gick genom Jordandalen, som Israel har tagit totalkontroll över, på deras moderna och fina vägar som palestinier från Västbanken inte får åka på. Vid Jordanfloden odlar Israel massor av olika växter. Syftet är att få Jordandalen att grönska. Det kan låta bra, men det ställer till mycket problem eftersom vattnet tas från Jordanfloden som även innan var tunn på vatten. Dessutom tillhör vattnet palestinierna som redan har stor vattenbrist. Israel behöver egentligen inte mer utrymme att odla på då stora delar av Gallilien är mycket bördigt.    

Vi fortsatte att följa Jordanfloden och kom till en plats där Israel påstår att Jesus lät döpa sig av Johannes Döpare. Den erkända platsen för detta ligger dock vid en annan plats, vid Jordanfloden. Men Israel tyckte väl att den här platsen var lämpligare, där ligger nämligen en liten stad nära så att de kan tjäna mycket pengar på turism.    

Vi fortsatte vår resa norrut och kom efter ett tag in på Golanhöjderna. Där finns inga vägspärrar och murar som på Västbanken och Israel ser på detta territorium som annekterat och inte under ockupationen som Västbanken. Omvärlden har förstås en annan uppfattning.    Vår resa slutade i drusiska staden Majdal Shams, den största drusiska staden på Golan. Druser är oftast muslimer, men har en annan trosinriktning än muslimerna här i Palestina. Jag tyckte det var extra intressant att besöka Golanhöjderna eftersom min mamma 1965 jobbade på en Kibbutz vid Golanhojderna nära staden Kiryat Shimona som vi också åkte igenom. På den tiden tillhörde de största delarna av Golan fortfarande Syrien och deras raketer nådde in till Kiryat Shimona. Två år senare ockuperade ju Israel hela Golanhöjderna och enligt syriska källor jämnade de flera byar med marken under ockupationen. Detta gjorde också att skottlinjen för raketerna flyttades till att hamna vid den Drusiska stad som vi bor vid. Majdal Shams ligger precis pa gransen mellan Israel och Syrien och båda sidornas militärförläggningar kan ses från byn. Dessutom ligger även Libanon inom synhåll.    

Detta ger naturligtvis druserna en extra komplicerad situation, som försvåras av att Israel har placerat ut massor av minor runt om kring Golan och till om med i själva Majdal Shams där även en israelisk militärförläggning ligger för att skyddas av civila.   

Per Gustin
PGS förbundsstyrelse

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.