Per Gahrton dag 8

Frukost med Anna Levin från Kvinna till Kvinna. Jag frågar om ockupationen haft någon moderniseringseffekt (det finns sådana teorier). Onej, helt fel, svarar hon, det är bevisat att de israeliska palestinska kvinnornas situation är ännu sämre än på Västbanken. Bondesamhället krossades av jordförluster och kvinnorna miste sin roll i arbetslivet, bara hushållet återstår.

Männen blir daglönare hos judar och lär sig hebreiska. Könsförtrycket ökar.
På Västbanken uppmuntras kvinnor att utbilda sig, det ses om del i den nationella mobiliseringen, inte som anpassning till Väst.

Drude måste åka hem till jobbet i Sverige. Jag och Yvonne åker till Kulturpalatset i Ramallah för 40-dagarsminnet av Heidar Abu Shafis död. Det blir många tal med krav på ”inga eftergifter”. Shafi hyllas för att han hade rätt när han protesterade mot Oslo-avtalet, gör inte om samma misstag nu!
     Mustafa Barghouthi håller ett tufft tal som får flera applåder. Han manar till nationell enighet och hyller Shafi för hans framsynthet om Oslo. Lite märkligt eftersom premiärminister Fayad är närvarande, liksom flera PLO-toppar d.v.s. de som är ansvariga för Oslo och som fortfarande arbetar enligt Oslo-processen. Men nu behöver de väl stöd från så många som möjligt och sväljer förtreten.
     Flera nämner flyktingarna. Och påminner om att Shafi envist krävde stopp för bosättningar före förhandlingar. Nationell enighet nu inför vad som händer i Gaza är viktigare än ideologiska motsättningar. Barhuvad tjej i jeans talar för ungdomen. Annan barhuvad kvinna för släkten. Ett budskap läst av man från Mariam Said handlar om samarbete mellan Shafi och Edward Said, den mest kände Oslo-kritikern.

Sammanlagt blir det en manifestation för ståndaktighet och inga eftergifter, mot att upprepa misstaget från Oslo.

Samtidigt visar olika notiser och artiklar i Al Ayyam att både ockupationen och den interna palestinska maktkampen pågår för fullt:
-4 martyrer, 2 sårade under israeliska flygattacker öst om Jabalyia
-Presidenten: Vi accepterar inget under förhandlingarna som inte vårt folk    accepterar. Kanske blir det folkomröstning om resultatet från Annapolis. Hur ska Abbas kunna vinna en sådan?
-Hamas f d premiärminister Haniya upprepar Hamas villkor: Beredd till förhandlingar utan förhandsvillkor.
-Judiska bosättare försöker upprätta bosättningspunkt i norra Västbanken.
-Fatah vinner valet bland palestinska läkare och apotekare i Beirut.
-Folkets parti beslutar att inte delta i (alternativa) konferenser i Damaskus och Gaza.
-Vissa deputerade bildar parlamentsgrupp för att motverka Hamas försök att ersätta sina fängslade ledamöter med nya.

Är det inte märkligt att Hamas inte skulle få kalla in ersättare för ledamöter som Israel tillfångatagit?

En bild från en demonstration mot att palestinier inte får använda en genomfartsväg vid Beit Aur.En annan bild från timslånga köer vid vägspärren Hawara utanför Nablus. Och en bild på en palestinier som skyndar sig att plocka oliver på sin mark på ”fel” sida om muren. Snart blir det inte möjligt alls, tillståndstiderna för att passera muren till egen mark har skurits ner från månader till enstaka dagar.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.