Ockupationen och beväpnade islamistiska grupper måste upphöra

Vilka politiska planer finns egentligen för att Palestina skall bli en egen stat? Det frågar Birgitta Elfström från Varbergs Palestinagrupp med anledning av beslutet om stora summor bistånd från det internationella samfundet.

— 

Återigen skall palestinierna få motta allmosor från det internationella samfundet. Det är dock en nödvändighet särskilt för de 1,6 miljoner palestinier som bor i Gaza där den humanitära katastrofen är ett faktum. I valet i januari 2006 röstade en majoritet av palestinierna på Hamas sedan många tröttnat på korruptionen och maktfullkomligheten inom Fatah. Men de röstade ”fel”. EU, USA och Israel inledde omedelbart en omfattande bojkott som fortsätter att slå hårt mot befolkningen i Gaza som idag är som ett gigantiskt fängelse.

Men vilka politiska planer finns egentligen för att Palestina skall bli en självständig stat? Det är inte tillräckligt att bara pumpa in pengar. Israel fortsätter med sin ockupation, sina olagliga bosättningar på Västbanken och sitt bygge av muren som gör att de kan lägga beslag på ännu mer palestinsk mark. Så länge Västvärlden med USA i spetsen låter ockupationspolitiken fortsätta är alla fredsinitiativ dömda att misslyckas. Den svenska regeringen visar inga tecken på att vilja bryta detta faktum. Sverige borde gå i täten och öppet visa vad demokratiska mänskliga rättigheter innebär och påtala öppet när kränkningar sker. 

Innan en fredsprocess värd namnet ska kunna komma igång måste Israel klargöra vilka gränser som utgör dess territorium. Ockupationen måste upphöra, bosättningarna avvecklas och murbygget måste stoppas. Självfallet måste omvärlden ställa krav på palestinierna. Islamistiska beväpnade grupper måste upphöra med sina attacker. De tillför inte freden något, snarare tvärtom.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.