Lifta

Text och foton: Yvonne Fredriksson

Har idag besökt Lifta, den störta byn i Jerusalemområdet som blev förstörd 1948. Redan den 28 december 1947 sköts sex personer till döds i byns café, antagligen av terrorister från Sternligan eller IZL en grupp affilierad med Menachim Begin. Även efter attacken mot byns café fortsatte befolkningen att bli terroriserade, allt för att de skulle ge sig av. I februari 1948 var byn helt tömd och alla dess invånare hade körts till östra Jerusalem på lastbilar.

Byns befolkning på 3 000 drevs på flykt och har aldrig fått återvända. Till byn hörde också 8 743 dunums mark av vilka 756 ägdes av judiska familjer och 207 var kommunägd mark.På marken ligger idag stora israeliska bostadsområden och bland annat det israeliska Knesset.

Jag åkte till Lifta med min hyresvärd, hans bröder och syskonbarn. Min hyresvärd är född i Lifta och han bor idag i östra Jerusalem och har Jerusalem ID, vilket gör att han och syskonen kan åka dit flera gånger om året för att titta till husen och för att plocka av byns frukter. Lifta jämnades inte totalt med marken såsom 400 andra byar gjorde, utan man lämnade ett antal byggnader kvar. Dock sprängdes det hål i alla tak så att ingen skulle kunna komma tillbaka och bo i dem.

Idag åkte vi till Lifta för att plocka kaktusfrukter och fikon.

Jag har många gånger åkt förbi byn. Den ligger så vacker på kullarna på vägen från Jerusalem till Tel Aviv. Men jag har aldrig varit där så nu såg jag verkligen fram emot att få följa med på familjeutflykten.
Männen gav sig snabbt gav iväg för att plocka frukterna från de mogna kaktusarna och jag gick runt och tittade på en del av husen som ligger mer eller mindre raserade.

Det måste ha varit en välmående by, stora vackra stenhus, rikt dekorerade med plats för stora familjer. Varje dörr och fönster var så vackert gjorda med dekorationer i olika former. Att det är en gammal kulturbyggd syns också på alla de terrasser som syns över kullarna så långt ögat kan nå och där det idag inte är israelisk bebyggelse. Byn fick vatten från en stor källa där kanaler gick ut i fruktgårdarna och man ser fortfarande massor med fikon, granatäpplen, oliv och mandelträd. Havren växer vilt överallt i ruinerna.
Det måste kännas svårt för min hyresvärd och hans syskon att se sin mark konfiskerad av den israeliska staten. Övertagen av andra människor, judiska familjer på picknick, barn som badade i byns vattenkälla och som anser att de kommit hem efter 3 000 år, talandes med en klar amerikansk engelska och som säger till mig att det aldrig bott några palestinier i Lifta utan att den bara är en övergiven by. De känns som om de ignorerar allt utom sin egen historia och väljer att totalt glömma bort att människor bott i Palestina i tusentals år även innan den judiska religionen uppstod.

Familjerna från Lifta har dock inte gett upp kampen om sin by, de har tagit saken till den internationella domstolen i Haag. Men de har inte stora förväntningar på domstolsutslaget efter att ha sett vad som hänt efter domstolens utslag om muren 2004. Domstolen säger att byggandet av muren strider mot internationell lag och ändå fortsätter Israel med bygget. Så även om familjerna vinner sitt fall så tror de att det stannar vid det, inget kommer att hända efter utslaget. Det enda folket från Lifta idag vill ha är den lilla mark som är kvar obebyggd och som bara är en bråkdel av byns tidigare ägor. Men inte ens detta går Israel med på utan tänker nu bygga exklusiva bostäder på området och göra om en del av byns vackra hus till museum. Och så länge omvärlden inte reagerar kommer Israel att kunna fortsätta sin politik för att judifiera Jerusalem, byggandet av muren och byggandet av bosättningar över hela Västbanken.

LIFTA January 1, 1948
Distance from district center                    5 (km) West of Jerusalem

Elevation from the sea                                675 (meters)

Israeli acts of terror                                   
Six people were gunned down on the 28th December 1947
when Jewish terrorists (probably from Begin’s IZL or the Stern 
gang) shot them in the village coffee house.

Exodus Cause
Military assault by Jewish troops

Village remains after destruction by Israelis
Lifta was with the exception of few deserted houses (including the village mosque and its club) and some houses are used by homeless and hippie Israelis, see Pictures section for details.

Ethnically cleansing by Israelis 
Soon after the terror act on Lifta’s coffee house, its population was terrorized repeatedly into leaving by Menachem Begin’s IZL and Yitzhak Shamir’s Stern terror gangs. By February 1948, the village was completely emptied and all of its inhabitants were trucked to East Jerusalem.

Land ownership before occupation
Ethnic Group      Land ownership Dunums
Arab                     7,778
Jewish                     756
Public                     207
Total             8,743
 

Number of houses: In (1931): 410 (includes Schneller’s Quarter)
Exculsive jewish colonies on town’s lands. Currently, it is the suburbs of West Jerusalem.

www.palestineremembered.com/Jerusalem/Lifta

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.