Glöm inte massakern i Sabra och Shatila

Det är 26 år sedan massakern i de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila i södra Beirut ägde rum. Det var den 16-17 september 1982, mitt under brinnande inbördeskrig, som den libanesiska kristna högermilisen massakrerade över tusen palestinska flyktingar. Detta skedde under överinseende av Ariel Sharon som då var israelisk försvarsminister. Det var han som gav klartecken till att släppa in högermilisen i flyktinglägren där han sa att över 2000 ”terrorister” fortfarande fanns kvar.

På kvällen den 16 september gick 150 av den beväpnade högermilisen in i lägren. De dödade inte bara beväpnade palestinska män utan även kvinnor och barn. Gravida kvinnor fick sina magar uppskurna. Många flyktingar blev invalider för livet. Ingen har ännu åtalats för detta krigsbrott. För några år sedan gjordes ett försök i belgisk domstol att inleda en process men belgiska politiker ändrade snabbt lagen så att det inte längre blev möjligt att gå vidare med ärendet.

Fortfarande bor omkring 15.000 palestinska flyktingar kvar i Sabra och Shatila. De är registrerade som flyktingar hos FN-organet UNRWA. Många av flyktingarna, både muslimer och kristna, har bott i lägren i Libanon sedan de flydde 1948 från det som idag är Israel. De väntar fortfarande på att få återvända eller att få sin flyktingsituation löst på annat sätt. Libanon vägrar att låta dem integreras i det libanesiska samhället och flyktingarna vägras tillgång till de mest fundamentala mänskliga rättigheter. De har inte rätt att jobba inom ett 70-tal professioner. De får inte jobba ex. som advokat, ingenjör, tandläkare och taxichaufför. De får sedan några år tillbaka inte heller köpa fastighet. Om de redan är ägare till en fastighet får den inte gå i arv utan vid dödsfall tillfaller den staten. De unga palestinska flyktingarna har en mörk framtid. Om de söker asyl i Sverige får de oftast utvisning och tvingas tillbaka till ett omänskligt och förnedrande liv.

Palestinagruppen i Varberg vädjar till den svenska regeringen att tydligt och klart arbeta för att de statslösa palestinska flyktingarna skall få återvända i enlighet med FN-konventioner och resolutioner och att de i väntan på detta skall ha rätt att leva ett värdigt liv.

Palestinagruppen i Varberg

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.