En ny image för Israel?

Israel ska få en ny image. Enligt the Economist (6 september 2008) har ett brittiskt företag anlitats för att sprida en image av Israel som hippt, coolt, kultiverat, kul och kreativt. ”Expect a new slogan, a logo, perhaps even a jolly new cartoon character”, skriver tidningen med viss sarkasm.

Den nya kampanjen kommer att vara lika dödfödd som de tidigare – som t.ex. när bilder av lättklädda, kvinnliga israeliska soldater skulle ge en mer positiv bild av Israel. Den främsta orsaken är att Israels rasistiska och folkrättsvidriga politik inte kan döljas med hjälp av en PR-kampanj, hur dyra konsulterna än är.

Kampanjen reser förstås en massa frågor. Israel har länge försökt måla upp en bild av sig själv som utsatt och hotat från alla håll och kanter. Viss framgång har man haft med att sprida den bilden, trots att det snarast är Israel, med sin överlägsna militära, ekonomiska och politiska makt, som hotar sina grannar. Frågan är dock om bilden av stackars utsatta Israel hänger ihop med det hippa och coola Israel. Kan man vara cool och rädd samtidigt?

Hur som helst, kampanjen lär inte ändra mycket. Vi ser dock fram emot den tecknade figuren. Ett gott skratt förlänger livet.

Henrik Carlborg, förbundsstyrelseledamot

Detta inlägg publicerades i Henrik Carlborg. Bokmärk permalänken.