Solidaritetsmanifestation i Östra Jerusalem

save-jerusalem-3
Foto: Yvonne Fredriksson

I lördagskväll deltog jag vid en solidaritetsmanifestation för den familj som blev utkörda från sitt hem i Sheikh Jarrah i östra Jerusalem tidigt på morgonen den 8 november.

Familjen har tillsammans med inhemska och internationella aktivister under flera månader försökt stoppa vräkningen som antagligen bara är den första, enligt uppgifter ska hela området med 26 hus tömmas på sin palestinska befolkning för att ge plats för en ny israelisk bosättning mitt i hjärtat av östra Jerusalem.

Det är förskräckligt att se hur en familj där ägarna, två äldre människor och där mannen är funktionshindrad och behöver hjälp och tillsyn nu är utkörda från sitt hem trots internationella protester på olika nivåer, allt från diplomater till aktivister. Israel tar till alla metoder i sitt beslut att sakta men säkert tömma Jerusalem på dess palestinska befolkning och ser sig ha rätt till att strunta i vad omvärlden tycker eller säger. De ser sig själva som stående över internationella lagar, Genève konventionen m.m.

Allt sedan familjen blev utkörda har de bott i ett tält tillsammans med internationella aktivister på en parkeringspalts strax sidan om sitt hem och genom ”Jerusalem Coalition” organiseras dagligen olika aktiviteter för att visa på stöd till familjen och inge hopp hos alla de andra som också hotas av vräkning inom snar framtid.

al-kurd-family
Delar av familjen Al-Kurd som vräkts från sitt hus i
Sheikh Jarrah.
Foto: Yvonne Fredriksson

Mitt i all sorg över vad som händer känns det skönt att se att så många människor engagerar sig och protesterar, men om omvärlden inte går från ord till handling för att visa att de inte accepterar vad som pågår kommer Israel att fortsätta på sin inslagna väg att utföra en etnisk rensning av Jerusalem.

Yvonne Fredriksson

Detta inlägg publicerades i Yvonne Fredriksson. Bokmärk permalänken.