Manifestation i solidaritet med befolkningen i Gaza

ramallah-nov-08-010xx

Manifestation i solidaritet med befolkningen i Gaza
Palestinian Medical Relief Society (PMRS) & Physicians for Human Rights (PHR) – Israel

“Tillgång till sjukvård för alla – solidaritet med befolkningen i Gaza”
”Att fortsätta vara tyst är det samma som att vara delaktig”

Idag kallade PMRS och PHR till en manifestation i solidaritet med befolkningen i Gaza och jag bestämde mig för att delta. Jag tycker det är viktigt att alla vi internationella som är på plats här nere inte fastnar på våra kontor utan tar tillfället i akt när det är möjligt att delta i olika aktiviteter som organiseras av inhemska organisationer.

Under tre veckor har Gazaremsan varit nästan helt avskuret från resten av världen och befolkningen berövade de mest basala rättigheter såsom tillgång till sjukvård, mediciner, el, bränsle och humanitär hjälp.

Situationen för sjukvården i Gaza är otroligt svår då tillgången på 130 sorters mediciner kommer att vara slut inom en snar framtid. Åtminstone 90 olika typer av medicinsk utrustning varav 31 dialysapparater fungerar inte då reservdelar inte kommer in. Många specialiteter och livsuppehållande medicinsk behandling finns inte att tillgå i Gaza. Kemoterapi och radioterapi för cancerpatienter, barnkirurgi och neurokirurgi finns bara i israel eller utomlands.

Den israeliska belägringen som påbörjades 2006 har redan lett till att 260 patienter dött då sjukhusen i Gaza inte haft tillgång till mediciner och utrustning. Israel har också nekat många patienter att lämna Gazaremsan för att få vård utomlands.

ramallah-nov-08-003-xxy

Tillgången till kvalitativ sjukvård är en universell rättighet och PMRS har under många år ägnat sitt arbete till att förbättra den fysiska, mentala och sociala hälsan för det palestinska folket. De kommer att fortsätta sitt trägna och engagerade arbete trots alla försök av Israels regering att förstöra den palestinska hälsoinfrastrukturen.

Yvonne Fredriksson Jerusalem 2008-11-24

ramallah-nov-08-007-xx
Dr Mustafa Barghouthi deltog i demonstrationen

Detta inlägg publicerades i Yvonne Fredriksson. Bokmärk permalänken.