Varför är det så tyst?

yvonnesblogg
Foto: Yvonne Fredriksson

Sitter och läser olika rapporter som kommer in på min e-mail och undrar återigen hur länge palestinierna ska behöva vänta innan någon ingriper. FN och det hela internationella samfundet vet vad som pågår, det finns FN beslut om att en palestinsk stat ska bildas utifrån 1967 års gränser och Israels övertagande av Jerusalem godkänns inte av FN, men ändå kan Israel fortsätta med sitt förtryck.

Jag tog en bild i Qlandia flyktingläger den 15 maj på årsdagen av Al Nakba med ett citat från en av Bob Dylands texter och det stämmer så väl. Hur länge ska det palestinska folket vänta? Vem kan skydda dem från allt som händer?

Jerusalem den 2 december
Under natten blev en palestinsk man svårt knivskuren nära Mea´Sharim i jerusalem. Det ses som en riktad etnisk händelse.

Hebron den 2 december kl 10.00
Stridigheter blossade upp mellan palestinier och bosättare efter det att bosättare tog sig in i H2 området i Hebron vilket är det område som lämnats över till palesitnierna. Bosättarna kom dit för att protestera mot det beslut som tagits av Israels högsta domstol om att bosättare måste lämna ett hus som de ockuperat. 20 palerstinier och 17 israeler skadades och polisen arresterade 14 bosättare.

Klockan 20.30 tog den israelsika militären beslut om att det palestinska H2 området i Hebron är militärt stängt område.

Ramallah den 2 december
Under natten vandaliserade judiska bosättare två moskéer i Sinjel och i Turmusáaya, två byar i näsheten av Ramallah. Bosättarna sprayade antiislamisk grafitti på väggarna. Palestinska bilar blev också utsatta för vandalisering.

Under natten drog bosättare upp cirka 47 olivträd som tillhör palestinska familjer i byn Ras Karkar, nordväst av Ramallah.

Nablus den 2 december kl 07.30
Bosättare från bosättningen Tappuach söder om Nablus kastade stenar mot palestinska bilar nära Za´tara vägspärr. Inga skadade har rapporterats.

Kl 20.30 blockerade bosättare Za´tara vägkorsning under flera timmar för att protestera mot israeliska högsta domstolens beslut om evakution av bosättare från ett hus som de tagit över i Hebron. Den israeliska armén arresterade två bosättare.

Det som jag tagit upp här är bara ett axplock av händelser. Varje dag är nya saker som inträffar och det internationella samfundet väljer att titta bort. Jag skäms när jag träffar folk, vad ska jag säga? Sverige var tidigare en stark röst utåt men nu följer man helt EUs linje att vara tysta och på så sätt delaktiga i det som sker.

Yvonne Fredriksson

Detta inlägg publicerades i Yvonne Fredriksson. Bokmärk permalänken.