Sverige skämmer ut sig i FN

FN-konferens i Genève om rasism och Sverige skämmer ut sig genom att, tillsammans med andra EU-länder, tåga ut när Irans president Mahmoud Ahmadinejad talar om Israel. För de flesta andra länders delegater är det inget problem att sitta kvar. Ty det som Ahmadinejad säger är ju sant. Israel är en rasistisk stat byggd på land som tagits från andra människor. När Israel grundades ägde den judiska befolkningen 6 (sex) procent av jorden. Ändå ”fick” man av FN 56% av Palestina. På den tiden bestod FN nästan bara av västländer. Ett liknande beslut idag, när hela världen är med, vore helt otänkbart.

Men som om inte drygt halva Palestina räckte började israelerna genast en etnisk rensning, fördrev över 700.000 palestinier och tillskansade sig ytterligare land. Det Palestina vi talar om idag utgör bara 22 % av det ursprungliga territoriet. Det är här, på Västbanken och i Gaza, som den palestinska stat, som ”alla” säger sig vara överens om, skall byggas. Men det är också på Västbanken som Israel i rasande takt flyttar in bosättare – nu över ½ miljon! – och bygger segregerade bostadsområden, murar, stängsel och militära installationer – något som snart kommer att göra varje idé om en palestinsk stat i Palestina omöjlig.

Det är detta alltihop handlar om. Att Israel erövrar allt mer land i Palestina, fördriver människor och flyttar in sin egen etniskt rensade befolkning, med judar från alla jordens hörn, för att ersätta de fördrivna som får stanna i sina flyktingläger. Vad är detta om inte rasism, och var skall det påpekas om inte på en konferens mot rasism?

Gunnar Olofsson, ordförande för Palestinagruppen i Göteborg

Detta inlägg publicerades i Gunnar Olofsson. Bokmärk permalänken.