Asylprövningen för statslösa palestinier är ett lotteri

Sverige har en generös asyllagstiftning. Det behövs inte en ny asyllag utan det som behövs är kunniga och erfarna personer som tolkar asyllagen och dess förarbeten. Migrationsverket behöver anställa erfarna jurister och samhällsvetare som också behöver stor kunskap om länders kultur, religion, politik och kunnighet i internationella konventioner och avgöranden. Nu råder det rättsröta på Migrationsverket. Asylprocessen skall gå så fort att personalen inte har tid till att hålla samman asylpraxis. Det som leder till tillstånd på en enhet leder till utvisning på en annan. Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson säger att den nya lagstiftningen gett verket begränsade möjligheter att ge tillstånd. Det är struntprat.

Migrationsverket har självsvåldigt dragit åt tumskruvarna så hårt att de som har behov av skydd inte får det. Verket saknar kunskap om flyktingar och statslösa personers rättsliga ställning. Det är många statslösa palestinier som söker asyl. De kommer från Gaza och Irak  De är redan registrerade som flyktingar hos UNRWA och UNHCR och flyktingskapet har inte upphört. Statslösa palestinier får inte ett effektivt skydd i Irak. Det har UNHCR nyligen dokumenterat. Men ändå utvisar Migrationsverket statslösa palestinier dit. Migrationsverket åker till Syrien och tar statslösa palestinier från Irak på flyktingkvoten till Sverige samtidigt som de utvisar statslösa till Irak. Migrationsverket blundar också för bevis som styrker att det föreligger verkställighetshinder. Det finns röster inifrån verket som säger ”de skall minsann få vänta i fyra år tills utvisningsbeslutet preskriberas”.

Statslösa palestinier från Irak är en samhällsgrupp i Irak som är särskilt utsatt. Som grupp är de så utsatta att de inte skall behöva visa individuella skäl eftersom gruppen har behov av ett effektivt skydd vilket de inte får i Irak.

Jag mötte i Uppsala i förra veckan en grupp statslösa palestinier som fått utvisningsbeslut till Gaza och Irak. En Gazabo berättade att han och hans bror bodde tillsammans i Gaza. Deras hus bombades. De sökte asyl i Sverige där de bor i samma hus. Den ena fick uppehållstillstånd och den andra fick utvisning. De berättade om hur deras familjer nu bor i tält. Vintern nalkas. Matleveranser släpps inte in i Gaza. Gaza är i kaos. ”Vi har slutat att skratta”. En palestinier berättade att en kamrat fick uppehållstillstånd på grund av det svåra läget i Irak och dennes kamrat som kom samma dag till Sverige fick utvisning på grund av att läget förbättrats i Irak. Besluten fattades samma dag.

Asyllotteriet fortsätter. Det är skrämmande. Alltför många är tysta om det faktum att statslösa palestinier från Gaza och Irak har behov av internationellt skydd. Sverige vägrar ge dem skydd och säger samtidigt att vi har en human asylpolitik. Det är struntprat.

/Birgitta Elfström, jurist

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Detta inlägg publicerades i Birgitta Elfström. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Asylprövningen för statslösa palestinier är ett lotteri

  1. Pingback: Ruwaida om Stockholm - Utvisa inte palestinier till Gaza!

Kommentarer är stängda.