Brev till SvD med anledning av vilseledande annons

PGS har i dag skickat detta brev till Svenska Dagbladet med anledning av den här annonsen. (Uppdatering: annonsen togs bort efter att vi skickat brevet, de har lovat att återkomma med ett svar.)

Till Svenska Dagbladet med anledning av reseannons i SvD accent

I en annons i SvD accent, erbjuds läsarna en speciellt framtagen resa till ”Israel– där världsreligionerna islam, judendom och kristendom möts”. När vi läser vidare i annonsen ser vi att resan skall gå genom Jordandalen, Döda havet och att ett besök i både västra och östra Jerusalem står på programmet. Annonsen illustreras dessutom bland annat av en bild av Klippmoskén.

Vi är väldigt förvånade och tycker att det är upprörande hur denna resa presenteras och undrar om Svenska Dagbladet medvetet bidrar till att ge människor intrycket av att ockuperade palestinska områden tillhör Israel. Dels ligger Jordandalen och större delen av Döda Havet på det ockuperade Västbanken och så gör även östra Jerusalem. Om Palestina eller om ockupationen sägs inte ett ord.

Det står i annonsen att man sista kvällen på resan skall äta middag på ”anrika American Colony”. Annonsen ger intryck av att det ligger i Israel, vilket inte stämmer eftersom det ligger i den östra delen av Jerusalem som är under ockupation.

I dag ligger Sveriges, liksom alla andra staters ambassader i Tel Aviv då de inte erkänner Israels överhöghet över Jerusalem eftersom hela Jerusalem enligt FN-beslut är så kallat ”corpus separatum” och skall vara en internationell zon. Israel ignorerar detta och accepterar inte FN:s beslut från 1948.

Att presentera en resa till Israel som är en ockupationsmakt, på detta romantiserande och felaktiga sätt anser vi vara vilseledande och oansvarigt av Svenska Dagbladet.

Palestinagrupperna vill med anledning av detta ha en förklaring hur man tänkte när man tog beslutet att publicera en annons med så många faktafel. Vi vill även uppmana Svenska Dagbladet att plocka bort annonsen.

Palestinagrupperna i Sverige

Detta inlägg publicerades i PGS. Bokmärk permalänken.