Resa i Libanon, del 2 av 3

PGS uppföljningsresa till Libanon under påskveckan inkluderade även ett besök på vår samarbetsorganisation Naba’a:s Följande dag besökte vi Naba’a:s center i Ein el Helweh utanför Saida, det största av de 12 palestinska flyktinglägrena i Libanon med en befolkning på runt 70 000 människor. Trångboddheten och kaoset är påtagligt när man kommer in i lägret. Det var därför en mycket positiv känsla att kliva in genom grinden till Naba’a:s förskola, plötsligt var det mycket tystare och rytmen lugnare än utanför på gatan, de enda ljuden var av barn som skrattade och lekte och lärarnas förklaringar. På morgonen är det förskola för de mindre barnen och på eftermiddagarna finns det möjlighet för äldre barn att få hjälp med läxor eller delta i aktiviteter som organiseras. Ett mål är att hjälpa de barn som är i risk för att hoppa av skolan att återfå motivation eller läsa ikapp det de har missat. Vi lämnade centret och lägret med en stark känsla i magen och tacksamma med att få dela en kort tid med barnen och lärarna på centret, som trots alla svårigheter har lyckats med att skapa en trygg och speciell plats för en del av de palestinska barnen i Ein el Hilweh camp.

Nabaa Ein el Helwe

© Antonio Fernandez de la Torre, Stödundervisning på Naba'as center i Ein el Hilweh

Under resan tillbaka från Saida, med huvudet fullt av bilder från våra besök hos Naba’a är känslorna något förvirrade och lite nedstämda. Trots den väldigt positiva atmosfären i samtliga av Naba:s center och den uppenbarliga glädjen hos barnen så är det trots allt så att verkligheten utanför centrets grindar är hård. Barnen har, åtminstone som det ser ut idag, väldigt få möjligheter i framtiden när det gäller att bygga ett värdigt liv, med jobb, familj och bostad. Situationen i flyktinglägrena är tuff med en stigande arbetslöshet och ökade sociala problem såsom droger och politiska konflikter. Många av de kollegor och vänner vi mött under vårt besök ser ganska negativt på situationen och är genuint oroliga för den allt svårare ekonomiska och sociala situationen i flyktinglägrena.

Text: Alfonso Lozano
Illustrationer: Antonio Fernandez de la Torre
Fler av Antonios illustrationer från resan finns här.

Detta inlägg publicerades i Alfonso Lozano. Bokmärk permalänken.