Med buss från Ramallah till Jerusalem

Enligt Google maps är det 22 km och tar 27 minuter att ta sig mellan Ramallah och Jerusalem med bil eller buss.

Jag  är nu i Palestina på projektuppföljning för Palestinagruppernas stöd till Palestinian Medical Relief Society (PMRS), och två dagar i rad har jag åkt buss från Ramallah till Jerusalem. Bussen slingrar sig fram genom Ramallahs gropiga, smala vägar fram till vägspärren i Qalandia. Den åtta meter höga muren reser sig framför bussen och jag ser de grå höga utsiktstornen med israeliska soldater.

När bussen ska åka genom vägspärren måste passagerarna stiga ur och gå genom en terminal där alla kontrolleras. Alla palestinier klev ur bussen, men en äldre kvinna med västerländskt utseende som kunde bra arabiska, sa åt mig och två unga japaner att vi kunde sitta kvar i bussen. In klev två israeliska soldater med automatvapen och skulle kolla oss. Dom frågade japanerna om de kunde arabiska. Ja, svarade de. Ni får inte sitta kvar, ut ur bussen för en extra kontroll. Jag kan ju inte arabiska och fick den här gången sitta kvar i bussen när den passerade vägsspärren och inväntade passagerare så att bussen kunde fyllas.

Nästa dag tyckte jag det var bäst att stiga ur bussen vid Qalandia och gå genom vägspärren på samma sätt som palestinierna. Där stod jag tillsammans med några hundra palestinier, mest ungdomar på väg från skolan, och tittade på när samma soldater med automatvapnen gick in i alla bussar som passerade vägspärren och såg till att ingen var kvar på bussen. Tre personer i taget släpptes igenom gallergrindarna med 3-4 minuters mellanrum för kontroll av bagage, id-handling och för vissa palestinier  också fingeravtryck. Är det alltid så här? frågade jag tjejen som var på väg från skolan. Ja, sa hon. Efter 1 timme och 10 minuter var jag genom vägspärren och kunde forsätta med bussen till Jerusalem.

Google maps har fel om tiden det tar att åka buss mellan Ramallah och Jerusalem. Det tar en timme och 45 minuter och en massa förödmjukelse,  åtminstone om man erkänner att man kan arabiska eller är palestinier.

Anna Danielsson

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.