Goda grannar !?!

Foto: Margareta Sjöberg

Idag är det den 21 september och datumet för Palestinas ansökan om medlemskap i FN närmar sig. Församlingen öppnade igår 20/9, förslaget läggs på fredag 23/9.

Redan i går kunde vi se hur rabiata bosättare på Västbanken mobiliserade sig för maktdemonstrationer utanför Nablus.

Enligt Natan Shacher i DN idag, pågår attacker mot byar på landsbygden genom att bosättarna sätter eld på betesfält och åkrar, trakasserar bybor genom att förstöra hus och hota dem. Förmodligen för att få palestinierna att gå till motangrepp och därmed ”göra bort sig” inför FN omröstningen.

Foto: Anna Danielsson

I förrgår var Anna och jag med PMRS mobila klinik i södra Palestina. Vi besökte en beduinby utanför staden Yatta, nära byn Susiya. Beduinbyn heter också Susiya, – den israeliska bosättningen som ligger 400 m bort över fältet har också tagit namnet Susiya (!?). Ca 1 km söderut ligger barriären/muren, ytterligare 2 km söderut ligger den officiella gränsen från 1967 mellan Västbanken/Palestina och Israel.

Foto: Margareta Sjöberg

Vi blev hembjudna till en kvinna i byn. Det var bara det att hennes hus inte fanns mer.

Några dagar tidigare hade ett par bosättare kommit med hundar omkring 01.30 på natten, satt eld på ett bildäck och slängt det på tältduken. Familjen låg och sov, men hann rädda sig ut.

-” Tur att gastuberna till köket stod utanför huset”, sa kvinnan lakoniskt och bjöd på te.

Foto: Margareta Sjöberg

I städerna som ligger i area A har man slagit upp stora affischer med hopp om att FN ska godkänna ansökan om att Palestina ska bli medlemsstat 194. Över hela Västbanken area B och C, kan du se israeliska flaggor i sällskap med flaggor som propagerar för att bosättarna ska skaffa sig tränade hundar. Tränade för vad?

Margareta Sjöberg

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.