Nakbablogg: USA föreslår förvaltarskap för Palestina

Idag för 65 år sedan, den 20 april 1948, lade USA fram ett förslag i FN om att Palestina skulle ställas under FN-förvaltning (se också inlägget den 20 mars). Detta eftersom FN:s delningsplan uppenbarligen inte fungerade. USA:s förslag kom emellertid för sent. Inbördeskriget och fördrivningen av palestinierna var redan ett faktum. Det blev inte ens en omröstning om USA:s förslag. Sionisternas politik, att ställa världen inför fullbordat faktum, tycktes fungera.

Samma dag fördrev sionistiska styrkor de drygt 1000 invånarna i den palestinska byn Miska vid Medelhavets kust. Husen i byn revs. Liknande fördrivningar utspelade sig på otaliga andra ställen i Palestina.

Det var nu en knapp månad tills det brittiska mandatet skulle upphöra och en judisk stat skulle utropas.

Henrik Carlborg, ledamot i PGS förbundsstyrelse

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.