Nakbablogg: Haifas palestinska invånare fördrivs

För 65 år sedan, den 22 april 1948, intog sionistiska styrkor Haifa på Palestinas medelhavskust. Befälhavaren för den sionistiska Carmelibrigaden, Mordechai Maklef, hade instruerat sina soldater att ”döda varje arab ni träffar på; sätt eld på alla brännbara föremål och tvinga upp dörrar med sprängämnen”. Enligt tidningen Palestine Post (som senare blev den israeliska tidningen Jerusalem Post) krossade sionistiska styrkor allt motstånd, tog över större byggnader och tvingade tusentals palestinier att fly den enda möjliga vägen – sjövägen. När de flyende palestinierna samlats på marknaden nära hamnen besköts de med granatkastare, varför panik utbröt. En del trampades ihjäl eller drunknade. Därefter plundrades staden. Soldaterna tog allt som gick att bära och förstörde resten.

Britterna hade egentligen tänkt hålla kvar Haifa tills mandatet gick ut den 15 maj. Förlusten av Haifa innebar en stor förödmjukelse för Storbritannien och resulterade i ett allvarligt gräl mellan utrikesministern Ernest Bevin och brittiska imperiets stabschef, fältmarskalk Montgomery.

Erövringen av Haifa skildras även den i TV-serien The Promise.

Henrik Carlborg, ledamot i PGS förbundsstyrelse

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.