Nakbablogg: Folkrätten och det arabiska ingripandet

Det råder delade meningar om huruvida araberna hade rätt att ingripa i den pågående konflikten i Palestina/Israel. Så här sade folkrättsrådgivare vid brittiska Foreign Office:

”If the Arab armies invade the territory of Palestine but without coming into conflict with the Jews, they would not necessarily be doing anything illegal, or contrary to the United Nations Charter.”

Som tidigare påpekats gick araberna inte över gränsen till Israel (med ett undantag). Det är således inte självklart att de bröt mot folkrätten genom att arabiska styrkor gick in på de ”arabiska” delarna av det tidigare brittiska mandatets territorium. Det kan också noteras att FN:s säkerhetsråd inte fördömde de arabiska militära operationerna.

Så mycket är klart, att USA och NATO inte skulle tvekat att ingripa i en motsvarande humanitär katastrof. Och USA och NATO skulle aldrig acceptera att deras ingripande utgjorde en ”aggression” eller ”brott mot folkrätten”.

Att det ändå blev krig – ”conflict with the Jews”, som juristerna uttryckte det – beror ju på att Israel ville utöka sitt territorium ännu mer än de redan gjort. Det är inte självklart att araberna kan lastas för det.

Henrik Carlborg, medlem i PGS förbundsstyrelse

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.