Nakbablogg: Israels inställning i flyktingfrågan hinder för fred

Fördrivningen av palestinier fortsatte med oförminskad styrka efter att Israel utropats och krig brutit ut. Sammanlagt fördrevs ca 750 000 palestinier i Nakba. Flyktingfrågan var i centrum när man efter kriget försökte hitta en diplomatisk lösning på konflikten. Den självklara utgångspunkten var att flyktingarna skulle få återvända. Israel vägrade. Det gick så långt att USA hotade Israel med ekonomiska sanktioner. Israel vägrade fortfarande. I det läget var det USA som backade; ett mönster som tyvärr upprepats flera gånger. Den kompromisslösa israeliska hållningen i flyktingfrågan var en huvudorsak till att konflikten inte kunde lösas. Som en amerikansk diplomat sa:

”If there is to be any assessment of blame for the stalemate at Lausanne, Israel must accept primary responsibility…”

Enligt Folke Bernadotte missade Israel en chans till fred. Om Israel hade haft en mer storsint inställning i flyktingfrågan hade det funnits möjligheter till fred. Istället hade Israel intagit en mycket hård attityd.

Samtidigt är Israels agerande knappast överraskande. Själva poängen med Israel var ju att det skulle vara en judisk stat. För att uppnå det målet var Israel berett att göra nästan vad som helst.

Henrik Carlborg, ledamot av PGS förbundsstyrelse

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.